fbpx

3 Handige tips waar je op moet letten bij het kopen van de lekkerste Koffiebonen

door feb 1, 2021All about Coffee0 Reacties

In de supermarkten vind je schappen vol met koffiebonen, alle soorten en maten, mooi verpakt in gekleurde verpakkingen of in luxe blikken. Van heel goedkoop tot heel duur! Maar waar koop je nou echt de lekkerste koffiebonen? Online? Direct bij de branderij of toch gewoon bij de supermarkt? In deze blog leg ik je precies uit waar je op moet letten voor jouw lekkerste bakkie thuis!

Onlangs hield ik een kleine enquete voor mijn Facebook pagina Miss Latte. Ik was namelijk ontzettend nieuwsgierig waar jullie je lekkerste koffiebonen kopen en waarom? Is het makkelijk omdat je toch in de supermarkt bent? Ga je voor goedkoop of weet je niet goed wat te kiezen qua smaak?! 

Meer dan 55 koffieliefhebbers namen de moeite de enquete in te vullen en weet je wat? De uitslag was zowel verrassend als voorspelbaar. Daar heb ik mij eens verder in verdiept. Hierbij de uitslag van de enquete én mijn antwoord op die drie vragen!

Vraag #1 Waar koop jij de lekkerste koffiebonen?

Van alle mensen koopt 40% nog steeds koffiebonen bij de supermarkt. 25% koopt bij een koffie webshop (gelukkig maar), 5% koopt direct bij de koffiebranderij en de rest gaf aan koffie te kopen in cups zoals o.a. Nespresso & Pads.

Wauw, 40% koopt dus nog in de supermarkt. Let er de volgende keer eens op, of de branddatum vermeld staat op de verpakking! De grote koffiebedrijven, zetten vaak de datum op de verpakking tot wanneer de bonen houdbaar zijn, maar voor de smaak en de kwaliteit, is het juist van belang dat je weet wanneer de koffiebonen gebrand zijn. Koffiebonen die al lang in de schappen staan verliezen smaak, zelfs als de verpakking luchtdicht zit. Zoek naar de koffiebonen die niet langer dan 3 maanden geleden gebrand zijn.

Lees volgende keer ook op de verpakking of er Arabica bonen of Robusta koffiebonen in de zak zitten. Het zijn de 2 bekendste koffiesoorten, ik hou het kort, maar over de verschillen, over de smaken, de koffiebes en de koffieplant is zoveel meer te schrijven, daar zal ik zeker een andere blog aan wijden. 

Koffiebonen in zak

Voor nu is belangrijk, kies Arabica, deze bonen zijn delicaat van smaak en heel verfijnd. Robusta daarentegen is krachtiger en voller van smaak met een bittere nasmaak. Deze bonen zijn makkelijker te verbouwen en worden vaak alleen gebruikt voor melanges. 

Kies ook geen donkere koffiebonen, deze koffiebonen zijn soms bijna zwart gebrand, waardoor er meer olie vrijkomt. Dit is heel makkelijk herkenbaar aan de glanzende vette laag. Niet alleen smaken deze bonen bitter, maar maken deze bonen op den duur je maler kapot. Doordat al die olie in je machine achterblijft, heb je een grote kans dat je machine en maler eerder stuk gaan. Zonde toch?! 

Vraag #2 Koop jij bonen of gemalen koffie?

57% heeft thuis een espressomachine met ingebouwde koffiemaler, 15% maalt per kopje de koffiebonen, 12% gebruikt gemalen koffie en de rest gebruikt cups.

Als het kan, maal dan het liefste zelf je koffiebonen. Binnen 15 minuten is er al een deel van de aroma’s en smaak verloren. Koop daarom het liefst hele koffiebonen. En heb je zo’n mooie koffiemachine die alles voor je doet, het malen en het koffiezetten? Gooi dan niet in 1 keer je hele zak koffiebonen in je machine. Hoe langer de koffiebonen worden blootgesteld aan licht, lucht en zuurstof, des te sneller verliezen ze de smaken en mooie aroma’s, dus vul gewoon iets vaker bij!

Vraag #3 Wat vind jij belangrijker? De smaak of de prijs?

80% gaat voor de smaak en betaalt liever iets meer, 10% gaat eerst voor de prijs, dan voor de smaak, 7,5% let op de branddatum en 2,5% koopt liefst in de aanbieding.

Smaak staat toch overduidelijk op #1, geweldig toch! Maar als de smaak dan toch het belangrijkste is, waarom dan toch bij de supermarkt kopen? Koop een volgende keer je koffiebonen eens bij een koffiebranderij in hun webshop. Het mooie is, dat je vaak een proefpakket kunt bestellen om verschillende koffies te proberen en als je dan wat onderzoek doet, kom je erachter dat je echt niet duurder uit bent, dan in de supermarkt. Wat wil je nog meer? 

Als je bij een branderij koopt, weet je ook het verhaal achter de lekkerste koffiebonen, van welke plantage ze komen, uit welk land, hoe de koffiebonen verwerkt zijn. Koffieboeren werken ontzettend hard en ontvangen vaak geen eerlijke prijs, maar zij verdienen dat wel, ze werken daar keihard voor! Koffiebranders willen daar graag een positieve bijdrage aan leveren, dat vind ik zelf echt top. Het verhaal achter jou koffiebonen, duurzaam verbouwd, vers gebrand en vooral enorm smaakvol. 

Bovendien worden de koffiebonen vers gebrand tot in perfectie. Koffiebranden is een ambacht (ik kan het weten 😉 ), echt een vak apart. Een heel mooi vak, ik ben er gek op. De geur in de koffiebranderij als de koffieboontjes net klaar zijn, is geweldig. Wij willen jou je lekkerste smaakbeleving geven. 

Heel anders dan de koffiebranderijen van de mega koffiebedrijven uit de supermarkt waar de koffiebonen in grote containers bij elkaar komen en in mega branders soms in 3 minuten gebrand worden. Ik gun jou natuurlijk je aanbieding, maar wissel het volgende keer eens af, je zult je verbazen!

(Benieuwd naar de leukste koffiebedrijven in Nederland, lees dan vooral mijn blog: Branders in de Spotlight, vanaf 12 feb online)

Dit waren mijn tips voor het kopen van de lekkerste koffiebonen. Ik zou er nog uren over door kunnen schrijven, maar voor nu hoop ik dat je iets meer te weten bent gekomen over dat heerlijke boontje. Bedenk dat het altijd de smaak van jouw lekkerste bakkie Koffie ten goede komt, als je voor het beste gaat! 

Met welke tip ga jij aan de slag? En heb je nog vragen over deze blog? Stel ze hieronder in de reacties of stuur me een mail naar info@misslatte.nl. Ik lees en beantwoord alles!

Koffiemok Life begins after Coffee

Om je aan te melden dien je akkoord te gaan met mijn privacy verklaring. Ga je akkoord? Ik ga vanzelfsprekend zorgvuldig om met je gegevens.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *